0. Porphyre, de kassei

Er was eens een heel lieve kassei, Porphyre was zijn naam. Lang geleden werd hij gemaakt door de sterke handen van een man, en daar was hij heel fier op. Spijtig genoeg was hij blijven liggen op een stapel slapende kasseien. Niet echt leuk natuurlijk… Porphyre vond het maar saai en voelde zich wat droevig en voor niks goed. Hij verlangde ernaar om de wereld te ontdekken, om vanalles te leren, om vrienden te maken.

Hij wilde gaan wandelen in het bos van Bois de Lessines. Hij wist namelijk niets over het bos en zijn geheimen. Zo gezegd, zo gedaan en hopla… op weg naar nieuwe avonturen.

 

1. Tigram, de tovenaar en de feeën

Voor een kleine kassei is het grote bos enorm imposant: al die grote bomen, al die geluiden… En plots, frrttt… Er is net iets langs de oren van Porphyre gevlogen ! Het zijn de feeën die tikkertje spelen met hun toverstokken en wild in het rond vliegen.

« Dag kleine Porphyre ! Wil je alstublieft met ons spelen ? Als beloning zullen we je naar Tigram, de tovenaar brengen. »

Porphyre kan zijn ogen niet geloven. Tigram is zo blauw als de hemel, met hier en daar wat wolken en met een penseel als toverstaf. Wat een speciale tovenaar.

« Je bent een echte curieuzeneus, kleine kassei, en je hebt nog heel wat te ontdekken, » zegt Tigram. « Ik zal je met mijn penseel aanraken en met mijn magie zal je heel wat talenten kunnen vinden in jezelf. Elke keer als je een talent gevonden hebt, zal een mooie kleur al het grijs doen verdwijnen. Ik beloof je dat je op het einde van de reis de mooiste kassei van de hele wereld zal zijn ! »

Dat idee maakt Porphyre enthousiast. Hij wil aan zijn reis beginnen! Opeens verschijnt er op zijn buik een witte vlek…

 « Veel succes met je wandeling! Schrik niet van al de verrassingen die ik voor jou heb gemaakt » zegt Tigram.

 

 2. Alain, het kind en zijn speelgoed

Onderweg ziet Porphyre Alain, een kind met heel veel speelgoed. Porphyre blijft een tijdje naast Alain zitten. Hij kijkt hoe het kindje zich amuseert met zijn trein, zijn robot, zijn kleine beer. Dan gaan de ogen van Porphyre open, zijn fantasie begint te werken. Al dat speelgoed leeft! Hij praat wat met hen en ze antwoorden… wat is het leuk! Er komt een blauw puntje op het lichaam van Porphyre. Deze groeit en groeit… tot een blauwe vlek. De kleine auto van Alain neemt hem verder het bos in.

« Hier stap ik uit, » zegt Porphyre, « ik ga wel te voet verder. »

 

 3. Padegnon en de vuilnisbomen

Terwijl Porphyre stapt luistert hij naar de wind. De wind doet de bladeren van de bomen bewegen. Maar opeens ruikt hij iets. Het stinkt! Porphyre doet zijn neus toe en ziet naast hem een grote paddenstoel . Hij hoort een zware stem:

« Ah nee, Padegnon ! Je moet stoppen met die stinkende protjes! Je hebt echt geen respect voor het bos! Je maakt de lucht zo vuil! »

Het zijn de grote bomen die tegen Padegnon roepen. Die grote bomen moeten elke dag de lucht gezond maken. Porphyre vertelt dan aan Padegnon wat hij moet doen om niet zoveel protjes te laten. Zo respecteert hij de natuur, die we allemaal samen moeten delen. Padegnon belooft dat hij vanaf vandaag zijn best zal doen. Terwijl Porphyre wegstapt, ziet hij een mooie, groene vlek op zijn buik.

 

 4. Aspigne, de spin en haar instrumenten

Porphyre gaat verder met zijn wandeling. Hij droomt, hij denkt en hij kijkt niet meer voor zich. Hij voelt iets plakken… Hij zit in een groot spinnenweb ! Op het web zijn belletjes die rinkelen. De reuzespin Aspigne stapt naar hem toe… Porphyre is heel bang !

« Wees niet bang, ik ga je niet opeten, » zegt Aspigne, « maar als je weg wilt uit mijn spinnenweb, moet je een liedje maken met mijn muziekinstrumenten! »

Porphyre bekijkt de muzieknoten. Hij probeert te spelen met de instrumenten. Het is moeilijk, maar na een beetje oefenen kan hij een muziekje spelen. Porphyre is heel creatief en dat vindt hij leuk !

« Proficiat ! Kijk, nu heb je een mooie gele vlek op je rug ! » zegt Aspigne.

Porphyre maakt eerst een kleine wandeling op de rug van Aspigne en gaat dan verder op reis. Terwijl hij stapt zingt hij nog een keer het liedje dat hij heeft gemaakt.

   

5. Steen, de reus en de kabouters

Een beetje verder hoort Porphyre een gebrom. De grond trilt ! Porhpyre is een beetje bang ! Een reus van steen kijkt naar beneden… naar hem !

« Pas op ! » roepen een groep kabouters en ze duwen hem weg. « De reus Steen wil dat je dag en nacht werkt ! Je moet dan grote stenen dragen. Als je niet luistert neemt hij zijn grote stok ! »

Porphyre praat met de kabouters en helpt wat stenen dragen. Dan stopt hij en zegt hij aan de kabouters :

« Ik ga met Steen praten. Ik denk dat hij droevig is en het leven een beetje saai vindt. Hij kan niets anders doen dan roepen op jullie. Hij wil dat jullie bang zijn van hem. »

Porphyre stapt naar de reus en zegt : « Steen, reus, … jij bent zo sterk… waarom help je de kleine kabouters niet? Het werk gaat dan sneller en je kan dan allemaal samen spelen en vrienden worden, jij en de kabouters ! »

De reus kijkt met grote ogen, denkt een beetje na,… en plots neemt hij een hele grote steen. Tien kabouters samen kunnen die steen niet dragen, zo groot is het ! De reus weet nu dat praten ook problemen kan goed maken. Zo worden Steen en de kabouters vrienden ! Porphyre krijgt ook een zwarte vlek.

 

 6. Kikpaude en Craker en hun kleine kikpadjes

Rechts van de weg komt Porphyre een familie kikpadjes tegen. Ze zijn heel droevig. Hun ouders, Craker de pad en Kikpaude de kikker, hebben ruzie gemaakt en zijn niet meer samen. De kikpadjes weten niet wat ze moeten doen !

Porphyre gaat op zoek naar Craker en Kikpaude en praat met hen. Hij ziet dat ze verliefd zijn en dat het maar een kleine ruzie is. Craker loopt naar Kikpaude en geeft haar een zoen. De kikpadjes zijn opnieuw blij ! Porphyre weet nu hoe sterk liefde is en krijgt een roze vlek op zijn neus.

 

 7. Slerpang, de draak-slang en de vogeltjes

Porphyre loopt verder en ziet in een boom een nest met eieren in alle kleuren. Er is ook een speciaal ei en daar komt een draak-slang uit. Uit de andere eieren komen kleine vogels.

De vogeltjes vliegen onmiddellijk weg, maar de draak-slang kan zijn vleugels niet zo goed gebruiken. Hij valt altijd op de grond ! Porphyre helpt hem en met veel geduld leert hij Slerpang vliegen. Opeens vliegt Slerpang in de lucht! Dat vindt hij super leuk! Op de voet van Porphyre is er nu een oranje vlek.

 

8. Flèche, de boogschutter en de monster-ogen

Onderweg ziet Porphyre een meneer met een boog en pijlen. Zijn naam is Flèche. Hij is een boogschutter. Maar Flèche kan ook nog iets speciaal: hij kan verhalen maken. Elke keer als hij een pijl schiet met zijn boog, maakt hij een verhaal.

Maar nu is Flèche moe. De monster-ogen willen zijn boog stuk maken ! De monster-ogen staan opeens achter Porphyre. Ze zijn echt heel stout ! Ze gooien met vuur. Flèche valt op de grond. Maar Porphyre geeft de moed niet op. Hij neemt de boog met pijlen en schiet op alle monster-ogen ! Ze worden bang en vliegen weg. Porphyre helpt Flèche om recht te staan.

« Whao, Porphyre, je bent zo sterk ! » zegt de boogschutter, « Kijk, de rode vlek van de moed is nu op je hoofd ! »

 

9. Barbromme, de lindeboom, de cijfers en de letters

Daarna stapt Porphyre naar de markt van Bois de Lessines. Daar ziet hij Barbromme, een oude lindeboom. Wat is die groot ! Porphyre voelt zich zo klein.

Plots komen er allemaal letters en cijfers rond Porphyre springen. Ze maken een dansje rond hem. Barbromme vraagt dan : « Kleine kassei, weet je welke naam ik heb gekregen van de mensen van Bois de Lessines ? Weet je ook hoe oud ik ben? »   De cijfers en de letters bewegen en gaan naast elkaar staan in een bepaalde orde. Ze maken grote cijfers en woorden !  Porphyre denkt eerst goed na en dan zegt hij:

« Vrede … Jij bent de lindeboom van de vrede … jij bent geplant in 1792 ! Jij bent dus 217 jaar oud ! »

« Bravo Porphyre ! Je bent heel intelligent geworden. Ik zie een bruine vlek op je lichaam. Bruin, zoals de kleur van de aarde. Ga nu verder naar daar. Je zal daar Nylvée zien, de vriendin van Tigram. Zij is een artiest en zij maakt ook verhalen. In haar grote boek staan heel leuke verhalen. Die verhalen hebben kinderen geschreven en er zijn ook leuke tekeningen. »

 

 

 10. Nylvée, de artiest en het grote boek

 « Hier ben je dan, Porphyre » zegt  Nylveé. « Je bent zo mooi met al die kleuren op je lichaam! Je hebt nu veel nieuwe vrienden… wat een fantastisch avontuur! De kinderen zullen het leuk vinden als ik aan hen je verhaal vertel. »

« Oh ja, dat zou super zijn » zegt Porphyre, vol kleuren en vol vertrouwen. « De kinderen zijn mijn vrienden en de toekomst ligt in hun handen ! »

Nylveé doet haar grote boek open en tekent een paarse vlek op het lichaam van Porphyre. Porphyre kijkt heel fier en springt dan in het boek. Het grote boek van de verhalen van Bois de Lessines. Nu weet Porphyre het zeker : hij zal nooit meer alleen zijn en niemand zal hem ooit nog vergeten !